Grandioze nieuwe fietsroute in het Schwarzwald

Hij is ‘open’ sinds Pinksteren en slingert door de fraaiste uithoeken van Duitslands grootste aaneengesloten natuurpark ‘Schwarzwald Midden-Noord’: de Naturpark-Radweg. Een meerdaagse fietstocht door het prentenboeklandschap van het Zwarte Woud.

Het natuurpark

Dit dunbevolkte en authentieke deel van Duitsland heet niet voor niets het ‘Woud’: eindeloze dennenwouden dicht langs glooiende bergweiden, lieflijke loofbossen met voor Nederlandse begrippen ongekende afmetingen. Maar natuur in het Schwarzwald is veel meer. Misschien zou de hele regio beschermd gebied moeten zijn, met idyllische dorpsgezichten en al, maar op papier geldt dat alleen voor de fraaiste landschappen, de pareltjes die om wat voor reden dan ook uniek zijn. Zo gevarieerd is deze regio: groene moerassen met brede beken en thermale bronnen, uitgestrekte wijnbouwgebieden met druivenranken (Ortenau is één van de warmste en zonnigste plekken van het land), prachtige panorama's over het Rijndal in de buurt van het beroemde 19e eeuwse kuuroord Baden-Baden.

Cultuur & culinaire genoegens

Even afstappen betekent nog meer genieten: kastelen, oude ommuurde kloosters (soms met eigen kloosterbier zoals het Alpirsbacher Klosterbräu), knusse markten met eerlijke streekproducten zo van de boer, beschilderde antieke geveltjes rond het plein (Freudenstadt heeft Duitslands grootste marktplein), met veel liefde bewaarde traditionele boerenhoeves in vakwerkstijl, helemaal opgetrokken uit houten balken en leem, het fotogenieke Albtal, een van de mooiste valleien ten noorden van de Alpen.

Voor wie dat wil: altijd wind mee

Wie bij Zuid-Duitsland aan lastig te nemen hoogteverschillen denkt, krijgt onderweg nóg een aangename verrassing: door het uitgekiende routeverloop zijn er dagenlang nauwelijks serieuze stijgingen; de hoogtemeter schommelt voortdurend rond de 200 meter boven zeeniveau. Ook voor de minder getrainde, recreatieve fietser heel goed te doen dus. En waar de weg echt even behoorlijk bergop gaat - bij kuuroord Bad Wildbad - is er een comfortabel alternatief: de fiets mee in de Sommerbergbahn, een gerieflijke kabelbaan met cabines naar het hoogste punt van de tocht.

En dan is er altijd nog de ‘rugwind uit het stopcontact’: de moderne fietstoerist die niet uit is op sportieve prestaties maar vooral veel wil zien en genieten van buitenlucht, kiest voor de e-bike. In de etappeplaatsen van deze Naturpark-Radweg ook te huur voor een paar dagen; en overal zijn goede oplaadpunten voor de accu.

Arrangement

Kennismaken met de Naturpark-Radweg? Vijf overnachtingen met ontbijt, vijf etappes van rond 50 km, bagagevervoer, routeboek. Voor € 479 per persoon (in tweepersoonskamer). Uitbreiden naar alle zes de officiële etappes, inkorten, aanpassen, een mooie zelfgekozen omweg, fiets of e-bike huren, het is allemaal mogelijk.

Een aanbieding van een echte fietsreizen en wandelreizen specialist uit het Zwarte Woud: www.original-schwarzwald.de