De nieuwe fietsroutes van het Rivierenlandschap - groots in het kleine!

Een avontuurlijke, ontspannen vakantie in de regio van rust en ruimte? Een weldadig weekendje stroomafwaarts genieten op de fiets? Dan is er goed nieuws uit de Achterhoek: zes nieuwe fietsrondtochten langs vier verschillende rivieren. Lieflijke beekjes zijn het soms nog, vlak bij de bron: de Aa, Berkel, Slinge en IJssel. Beleef de vriendelijke schaal van de Gelderse Achterhoek en het Westmünsterland in Duitsland, met steeds het water als kompas.

Begin juni zijn de bordjes langs de nieuwe routes officieel onthuld. Een initiatief van - onder andere - het Recreatieschap Achterhoek-Liemers, van harte gesteund door de provincies Gelderland en Overijssel, de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en 22 steden en dorpen in de rivierdalen, allemaal even trots op het unieke decor van hun ‘Heimat’.

Een parkachtig landschap zonder grenzen, waar veel te zien en veel te beleven valt, in het tempo van toen.

Grenzeloos mooie vergezichten

De rivier speelt hier de hoofdrol. Het landschap wordt vooral bepaald door de loop van het water en het leven op de oevers, precies zoals het honderd jaar geleden ook al was. In deze Europese regio heeft de ruilverkaveling nog geen voet aan de grond gekregen; hier geen mega-akkers, maar een groene lappendeken van kleinschalige boerenbedrijven, bomengroepen, heggen, wallen en heuvels. Alle vier de naamgevers van de fietsroutes hebben een totaal eigen karakter, ook al liggen de vier stromen hemelsbreed niet eens zo ver van elkaar.

Water, natuur en cultuur helemaal in harmonie

Wie de routes uit de fietsgids Rivierenlandschap volgt, toert langs bomen op de dijk, weiden, wielen en vennen in de uiterwaarden, langs molens en kastelen, vestingbolwerken, uitkijktorens en stadspoorten aan de rivier, voorname buitenplaatsen en villa’s.

Langs oude ambachten op de plek waar ze heel lang geleden bedacht zijn: in nederzettinkjes aan het water van de rivier. Kaasmakers en bierbrouwers. Heerlijke streekproducten zoals de Rheder Pralinen uit Rhede; niet zomaar bonbons, maar zoete kunstwerken uit het atelier van de chocolade-artiest!

Door natuurmonumenten als moerasbos Bekendelle aan de Boven Slinge bij Winterswijk.

En langs schilderachtige stadjes zoals Zutphen, Doesburg, Bronckhorst en Groenlo. Aan de Duitse waterkant liggen pareltjes als Bocholt, Südlohn, Vreden, Borken. Verder naar het oosten Coesfeld en Billerbeck, niet zo ver meer van Münster.

Volg de routebordjes

De routes zijn prima bewegwijzerd, in totaal zo’n 460 km lang. Officieel zijn het tochten om te fietsen, maar de omgeving nodigt ook uit om een eindje te dobberen met een bootje of een mooie wandeling tussendoor. Nog een belangrijk werkwoord in deze contreien is: ‘zitten’. Vakantiegevoel in het Rivierenlandschap betekent: op tijd een zonnig terrasje, met uitzicht op de rivier. Samen overnachten in zo’n leuke herberg aan de rivierdijk.

Bijzonder, zelfs uniek in Europa: de verschillenden routes (variërend van 65 km tot 170 km) kunnen via overstappunten ook prachtig aan elkaar geknoopt worden tot langere rondritten op de fiets. Bijvoorbeeld de afwisselende fietsvakantie Berkel - Groenlose Slinge - Boven Slinge - Oude IJssel - Aastrang - Bocholter Aa - Berkel van zo’n 220 km.

Flyer en fietsgids Rivierenlandschap (handig gebonden met spiraal) zijn te bestellen bij www.grensbelevenis.nl

—————————————————————————————-

Achtergrondinformatie

Het project ‘Grensbelevenis’ wordt in het kader van het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.

________________________________________________________________________

Noot voor de redactie

Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme

Stichting ECC / EUREGIO | Gronausestraat 1260 |7534 AV | Enschede | Tel. 053-4605148 | toerisme@euregio.nl

Dit persbericht is verstuurd in opdracht van het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme door: NLConnection | info@nl-connection.com | T + 49 421 6966 1424

Copyright fotomateriaal: Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme